phone 577 007 517 577 007 517

Paproć to kolejna propozycja projektowa z kolekcji projekty domów w stylu nowoczesnej stodoły. Projekt wyróżnia się oryginalnym wykończeniem elewacji oraz funkcjonalnym układem wnętrz zaprojektowanym na powierzchni 102 m2. Prostokątna bryła budynku z dwuspadowym dachem bez okapów oraz wysokie przeszklenia w części dziennej to cechy charakterystyczne domów w stylu nowoczesnej stodoły. Zarówno dach jak i zdecydowana większość elewacji zostały pokryte blachą falistą w grafitowym kolorze. Stolarka oraz wnęka tarasowa i przy wejściu głównym zostały wykończone szalówką w naturalnym odcieniu. Takie połączenie materiałów oraz kolorystyki podkreśla minimalistyczny charakter budynku.

Projekt domu Paproć
Projekt domu Paproć

Projekty domów w stylu nowoczesnej stodoły

Domy zaprojektowane w tym stylu charakteryzują się prostą bryłą, która dzięki nowoczesnym materiałom wykończeniowym i panoramicznym przeszkleniom zyskuje nowoczesny charakter. Wysokie przeszklenia to nieodzowny element w takich domach. Są one często projektowane w części dziennej, która ma tzw. wysoki sufit. Wnętrze, w którym nie ma tradycyjnego stropu prezentują się niezwykle elegancko i przestronnie. W domach z użytkowym poddaszem sprawdzi się wówczas antresola nad salonem. Poza aspektem wizualnym wysokie przeszklenia na elewacji południowej umożliwiają pozyskanie energii słonecznej, co sprzyja ograniczeniu kosztów ogrzewania. Prosta konstrukcja z dwuspadowym dachem ogranicza również koszty budowy, umożliwiając realizację domu w systemie prefabrykowanym w ciągu zaledwie kilku miesięcy.

Funkcjonalne i przestronne wnętrza

Paproć to parterowy projekt domu, w którym widać wyraźny podział na strefę dzienną i nocną. Przeszklony wiatrołap prowadzi do otwartej strefy dziennej, w której znajduje się przestronny salon zaprojektowany od frontu oraz kuchnia połączona z jadalnią. Usytuowanie salonu od frontu budynku sprawie, iż projekt idealnie wkomponuje się na działkę z wjazdem od południa. Kuchnia posiada długi ciąg szafek oraz praktyczny blat roboczy w formie półwyspu, przy którym znajduje się również miejsce do spożywania posiłków. Obok kuchni znajduje się również jadalnia z miejscem na duży, rodzinny stół jadalniany. Panoramiczne przeszklenia w części wypoczynkowo-jadalnianej są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale zapewniają również dużą ilość naturalnego oświetlenia we wnętrzu. Dostępny z salonu zadaszony taras jest naturalnym przedłużeniem części wypoczynkowej i stanowi atrakcyjne miejsce relaksu na świeżym powietrzu. Strefa nocna została wydzielona od części dziennej i składa się z dwóch sypialni, łazienki oraz oddzielnej toalety. W projekcie znajduje się również pomieszczenie gospodarcze z miejscem na piec gazowy oraz pralnię.

2022-07-27